Wist je dit over olijven?

Een heerlijke vrucht

Olijven zijn overheerlijk. In restaurants worden ze niet voor niets veelvuldig gebruikt. En thuis weten we er zelf ook goed raad mee. Wist je trouwens dat een olijf een vrucht is? Net als kersen, nectarines en perziken is het een steenfruit; een vrucht met een pit waar het vruchtvlees niet aan vasthangt. Wil je nog meer te weten komen over olijven? Lees dan snel verder.

Waar komt de olijfboom vandaan?

De geschiedenis van de olijfboom is al vele duizenden jaren oud. Hij komt oorspronkelijk uit Armenië. Tegenwoordig vinden we hem in het hele Middellandse Zeegebied. Een olijfboom geeft pas na vijf jaar vruchten. Per oogstseizoen ongeveer 25 kilo. Die olijven zijn als vrucht te eten, maar het grootste deel van de oogst is bestemd voor de productie van olijfolie.

Groene en zwarte olijven

Groene en zwarte olijven komen van dezelfde boom. Hoe langer je ze laat hangen, hoe donkerder ze worden. Groene olijven zijn fruitiger, zwarte olijven voller van smaak, omdat ze langer hebben kunnen rijpen. Een natuurlijk gerijpte olijf heeft een donkerbruine, paarse kleur. Zwarte olijven uit de winkel hebben een behandeling met bijvoorbeeld rode wijnazijn gekregen om ze hun donkere kleur te geven. Deze olijven hebben een pit. Echte zwarte olijven zijn te zacht om ze te ontpitten.

Olijfolie

Olijfolie wordt veel gebruikt in pasta’s, koude sauzen, vinaigrettes en als dressing bij salades. Het is in verschillende kwaliteiten leverbaar: gewoon, vierge en extra vierge olijfolie. Dankzij de koude persing heeft de extra vierge olijfolie de lekkerste smaak.

Olijven en olijfolie bewaren

Wil je jouw olijven en olijfolie wat langer bewaren? Dit is hoe je dat doet:

  • Olijfolie: in een donkere fles, op een donkere plaats
  • Olijven in pot: in het vocht, in de koelkast
  • Verse olijven: aanlengen met olijfolie en in de koelkast bewaren of invriezen in ijsblokjes

Meer tips

Vond je deze weetjes over olijven interessant? Als je alles over olijven wilt weten, ga dan naar een specialistische website waar ze alles over olijven weten of vraag ernaar in een speciaalzaak. Wil je weten waar? Vraag het ons via ons contactformulier.