Mag ik onbeperkt rechtenvrije muziek in winkel afspelen?

Muziek afspelen in winkel aan regels gebonden

Ben je eigenaar van een winkel en is muziek afspelen belangrijk voor de sfeer in je zaak? Dat snappen wij, want veel klanten maken onbewust de keuze voor shoppen in jouw winkel omdat de sfeer er goed is, of omdat ze zich identificeren met de soort muziek die je afspeelt. Goede muziek is dus heel belangrijk. Maar wist je dat je niet zomaar muziek in het openbaar mag afspelen? Daar moet je auteursrechten over betalen. Hoe kun je dan wel rechtenvrije muziek in je winkel laten horen? We vertellen het hieronder.

Muziek in winkel is belangrijk om koopstemming te creƫren

Als je door de binnenstad van Arnhem, of elke andere stad loopt, hoor je vele soorten muziek uit allerlei winkels komen. Al die muzieksoorten schreeuwen om aandacht van de luisteraar. Logisch, want aan muziek ontlenen veel mensen hun identiteit. Zeker jongeren zijn daar gevoelig voor. Dus als jij zelf een winkel hebt waar de hele dag veel klanten over de vloer krijgt, dan wil je die natuurlijk bedienen met goede muziek die bij hen past, zodat ze in juiste stemming komen om geld in je winkel te besteden.

Goede muziek afspelen is niet gratis!

Net zo goed als jij geld wil verdienen met je werk in de winkel en de spullen die je verkoopt, wil de muzikant en de tekstdichter ook geld verdienen. Liedjes schrijven en vertolken is niet zomaar een hobby. Muzikanten verdien hun geld dus over de rechten die ze hebben over hun muziek. Dat betekent dat wanneer je hun liedjes in het openbaar laat horen, je moet betalen om dat te mogen doen. De Buma/Stemra zorgt ervoor dat zij hun geld uitgekeerd krijgen. Buma/Stemra is een Nederlandse organisatie voor belangenbehartiging in Nederland voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht.

Het is als winkel natuurlijk niet te doen om alle aparte partijen voor elk nummer apart te betalen. Daarom kun je er voor kiezen om rechtenvrije muziek in je winkel te draaien. Daarvoor kun je een abonnement nemen bij een partij die rechtenvrije muziek in winkels eenvoudig mogelijk maakt. Doe dat! Want bij een controle kun je een fikse boete krijgen voor het onbetaald afspelen van muziek in het openbaar.

Wat zijn jouw ervaringen met muziek in een winkel afspelen? We horen het graag van je via ons contactformulier.