Ongedierte in steden

Vele soorten insecten in de stad

Een stad als Arnhem zit vol insecten die je op het platteland niet aantreft. In een doorsnee huis bevinden zich al gauw zo’n 100.000 insecten, verdeeld over honderd soorten. Je merkt er niet altijd wat van, maar soms kunnen deze dieren zich vermenigvuldigen tot een plaag. Wanneer dat gebeurt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de ongediertebestrijding inschakelt. In dit blog lees je meer over stadsinsecten en ongedierte in steden.

Andere insecten in de stad

Steden zijn anders dan het platteland. Op het platteland vind je vooral klei en veen. In de stad zijn echter veel steen en ‘rotsformaties’ te vinden. Daarbij is het in steden warmer dan op het platteland en er groeien planten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen. De stad is anders en zijn insectenbevolking dus ook.

Herkomst

Insecten uit de stad komen voor ongeveer een derde van oudsher in de stad voor. Ze zijn gebonden aan de planten die daar groeien. Een derde is recent op eigen kracht het stedelijk gebied ingekomen, vaak ten gevolge van de opwarming van de aarde. De rest van de nieuwe stedelijke insecten is door de mensen geïntroduceerd, soms moedwillig, soms per ongeluk. Deze exoten kunnen soms zelfs schadelijk zijn.

Vliegen en wespen

Diverse vliegen en wespen komen alleen in steden voor. Zo is de bonte knotswesp als parasiet van bladsnijderbijen gebonden aan bijenhotels. De stadsreus is een forse zweefvlieg die op eigen kracht in het stedelijk gebied terechtgekomen is. Hij is drie centimeter lang en vloog vanuit het zuiden zelf naar Nederland.

Vlooien en mieren

Vlooien op katten en honden zijn dieren die veel in steden voorkomen. De witvoetmier en de faraomier zijn mieren die alleen binnenshuis en in de kassen te vinden zijn, niet op het platteland. Een vervelend, oprukkend insect is de plaagmier. Dat is een mier met een enorme graafwoede. Soms veroorzaken deze mieren zelfs verzakkingen.

Wantsen, zilvervisjes en andere kruipende insecten

Er zijn nog veel meer kruipende insecten die vooral in steden voorkomen. Hierbij kun je denken aan insecten die in je huis voor komen, zoals het zilvervisje en de huisstofmijt. Er zijn ook veel soorten wantsen die alleen in de stad voorkomen, zoals de iepenwants en de bladpootwants.

Stadsinsecten als ongedierte

Een deel van de stadsinsecten is schadelijk. Er is ongedierte bij dat een hele plaag kan veroorzaken. Denk hierbij aan insecten als:

  • vliegen
  • wespen
  • vlooien
  • mieren
  • wantsen

Ongedierte in Arnhem

Vormen (stads)insecten een plaag bij u in Arnhem? En wilt u snel van vervelend ongedierte af? Neem dat contact op met een ongediertebestrijder in de buurt. Wilt u uw verhaal over ongedierte in Arnhem delen? Vul dan het contactformulier in.