Maagzweer

Hoe herken je een maagzweer?

Zo af en toe moeten we allemaal aan onze gezondheid denken. Als we dat niet doen, kunnen we allerlei vervelende klachten en aandoeningen krijgen. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan de maagzweer. Want wanneer je hevige buikklachten hebt, kan het zomaar zijn dat je last hebt van een maagzweer. Hoe herken je dus een maagzweer? En: hoe kom je er vanaf?

Wat is een maagzweer?

Een maagzweer is een wond in het slijmvlies van de maag of darmen. Ondanks wat de naam doet vermoeden, komt een maagzweer vaker voor aan het begin van de twaalfvingerige darm dan in de maag zelf. De belangrijkste veroorzaker van een maagzweer is een infectie met de bacterie Helicobacter pylori. Er zijn veel mensen die deze bacterie bij zich dragen, maar daar geen klachten van ondervinden. Het feit dat mensen deze bacterie bij zich dragen, wil niet zeggen dat deze mensen allemaal een maagzweer gaan ontwikkelen. H.pylori kan na een aantal weken zomaar weer verdwijnen.

Symptomen van een maagzweer

Een maagzweer kun je herkennen aan de volgende symptomen:

Een vervelend of pijnlijk gevoel boven aan je buik waarbij pijn in de nacht het hevigst is en minder wordt na het eten

  • Brandend maagzuur
  • Gevoel van maagzuur
  • Misselijkheid
  • Braken

 

Maagbloeding?

Heb je zwarte ontlasting met een teerachtige structuur? Of zit er bloed in je braaksel? Dan kan het zijn dat de maagzweer een maagbloeding heeft veroorzaakt. Om vast te stellen of je daadwerkelijk last hebt van een maagzweer of -bloeding, bekijkt een arts met behulp van een endoscopie de binnenkant van je maag. Bovendien kan hij of zij er ook voor kiezen om een biopsie te doen om het weefsel te laten onderzoeken.

Behandeling van een maagzweer

Een arts kan bij maagklachten en een besmetting met H.pylori een dubbele antibioticumkuur voorschrijven. In veel gevallen worden er ook maagzuurremmers voorgeschreven. Deze verlichten wel de klachten, maar genezen de maagwand en de maagzweer niet. Vaak kan de partner van een persoon met een maagzweer ook besmet zijn, het is dan verstandig om te onderzoeken of je partner ook maagzweer klachten heeft.

Meer interessante nieuwtjes lezen? Dat kan op deze pagina.