Growshops in problemen door vernieuwde opiumwet

De Arnhemse growshops kunnen in de problemen komen door de invoering van de nieuwe opiumwet. Deze nieuwe wet, die sinds 1 maart van kracht is, zorgt ervoor dat ook alle voorbereidende handelingen van het opzetten van een hennepteelt strafbaar zijn.

En dat is waar het voor growshops spannend kan worden. Een growshop is een winkel waar alle middelen verkocht worden die nodig zijn voor plantenteelt. En dat hoeft niet specifiek voor het kweken van wiet te zijn, maar kan ook dienen voor het kweken van andere planten en het verbouwen van groenten. Maar de benodigdheden voor het verbouwen van groenten zijn hetzelfde als die je nodig hebt voor het kweken van wietzaadjes. En het verkopen van deze producten is dus per 1 maart strafbaar, wanneer er en sterk vermoeden bestaat dat het bedoelt is voor een wietkwekerij. Daarom krijgen alle growshops in Arnhem een officiële waarschuwing.

Growshops vallen volgens burgemeester Kaiser van Arnhem onder de reguliere detailhandel. De winkels hebben een reguliere vergunning, waardoor de gemeente ook niets kan intrekken. Maar wanneer blijkt dat de shops betrokken zijn bij criminele activiteiten, zullen dus ook zij beboet worden. Kaiser: “Wanneer er strafbare dingen gebeuren, zal de overheid optreden.”

Daarnaast zullen de growshops zelf een belangrijke rol krijgen in het attenderen van de overheid. Wanneer zij vermoeden dat er sprake is van illegale hennepteelt of het opzetten hiervan, dienen zij dit direct te melden.