Nieuwe opiumwet bestraft voorbereidingen hennepteelt
Per 1 maart is een nieuwe wet van kracht. Artikel 11a van de opiumwet stelt dat iedereen die, op welke manier dan ook, bijdraagt aan de voorbereiding van wietteelt strafbaar is. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal 3 jaar of een hoge geldboete van de vijfde categorie. En die geldboete kan oplopen tot €81.000,-.
Deze nieuwe wet biedt het Openbaar Ministerie (OM) en politie de mogelijkheid om al in te grijpen voordat de wietplantages daadwerkelijk in gebruik worden genomen. Dit was eerder niet mogelijk. Dit betekent dat niet alleen de uitbaters van de kwekerijen strafbaar zijn, maar bijvoorbeeld ook de leveranciers van lampen of voedingsstoffen.
Aantal delicten moet afnemen
Er gaat veel geld om in de illegale hennepteelt, en dit zorgt voor veel onrust rondom kwekerijen. Liquidaties en bedreigingen in woonwijken kunnen voor een grote onveiligheid zorgen. Nu het opzetten van deze kwekerijen al voor de uitbating kan worden bestraft, zal het aantal delicten rondom de plantages ook afnemen.
”Loodgieters, elektriciteitsleveranciers en tuincentra krijgen een belangrijke rol in het voorkomen van illegale praktijken.”
Maar niet alleen de overheid kan voortaan tegengaan dat wietteelten worden opgezet. De nieuwe wet creëert een zogenaamde algemene onderzoeksplicht. Loodgieters, elektriciteitsleveranciers en tuincentra krijgen een belangrijke rol in het voorkomen van illegale praktijken. Wanneer zij omstandigheden treffen die doen vermoeden dat er sprake is van illegale hennepteelt, dienen zij dit te melden.